piątek, 19 czerwca 2015

Pierogi ruskie

Smak mojego dzieciństwa. Pyszne domowe, ruskie pierogi. Przepis podpatrzony od babci. Podobno moje wyszły tak samo dobrze jak te babcine;) Ja mogłabym je jeść codziennie, uwielbiam je ;)  Serdecznie polecam. 






Farsz:

  • 1,2 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 kg białego sera
  • 8-10 cebul
  • skwarki z boczku (2-3 łyżki)
  • wegeta
  • pieprz
  • masło klarowane


Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Ser, ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej firmy Kłos-Pol (szklanka 250 ml) 
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek


Wykonanie: Mąkę, jajko, sól, wodę i oliwę z oliwek wyrobić na gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto w celu sprawdzenia poprawności jego wyrobienia, jeżeli wgniecenie "pójdzie" do góry to znaczy, że nasze ciasto jest gotowe). Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać okręgi.




Na każdy okrąg nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi ciasta**. W między czasie nastawić wodę z solą i odrobiną oliwy. Gotowe pierogi wkładać do gotującej się wody. Pierogi będą gotowe gdy wypłyną na wierzch.

Podawać omaszczone skwarkami.




* na około 85 pierogów o średnicy 5 cm
** brzegi ciasta można zlepić ręcznie bądź za pomocą maszynki do pierogów.


4 komentarze :

  1. Wczoraj je zrobiłam, są naprawdę pyszne,mąż pierogocholik się nimi zachwycał;) Serdecznie dziękuję za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. robie identyczne prawie(b. wegety), uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zapraszam Marzenko, zawsze robię z większej porcji, więc jeszcze trochę mi zostało;)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów