środa, 15 lipca 2015

Spaghetti Carbonara

Bardzo lubię carbonarę ale nie jadamy jej zbyt często bo do lekkich dań na pewno nie należy. U mnie w domu pojawia się ona nie częściej niż raz, dwa razy do roku. Wczoraj właśnie mieliśmy dzień małego szaleństwa obiadowego ;) 
Przy Carbonarze nie ma za dużo pracy więc raz dwa możemy mieć pyszny i jakże sycący obiad. Proporcje jakie podałam wystarczyły do wyżywienia i nasycenia 3 dorosłych mężczyzn oraz dwóch kobietek. 

Carbonarę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Antonio








Składniki:
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 10 dag sera Gran Moravia
  • 300 ml kremówki 30%
  • 3 żółtka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bazylia do smaku
  • makaron typu Spaghetti

Wykonanie: Boczek obrać ze skóry i pokroić na małą kosteczkę. Przełożyć na patelnie i podsmażyć. W między czasie obrać cebulę i skroić ją w pióra. Gdy boczek będzie już gotowy przełożyć go do miseczki (bez tłuszczu) a na patelnię przełożyć cebulę i ją usmażyć. Następnie do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. W miseczce rozmieszać żółtka z 150 ml kremówki i połową startego sera, odłożyć. Na patelnię wylać resztę kremówki i dodać podsmażony boczek, całość dusić przez około 5 minut. Następnie dodać roztrzepane z kremówką i serem żółtka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i dusić do czasu zgęstnienia sosu. Makaron typu spaghetti ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Sos połączyć z makaronem, dokładnie wymieszać i podgrzać.
Gotowe danie posypać startym serem.

Smacznego ;)





4 komentarze :

  1. Pysznie wygląda. W weekend będę miała więcej czasu, więc koniecznie muszę skorzystać z tego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że się podoba. Proszę dać znać jak smakowało;) Pozdrawiam ;)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów