piątek, 20 czerwca 2014

Zupa cebulowa pod serową pierzynką

O tą zupę bardzo długo prosił mój Narzeczony. Jako dobra przyszła żona postanowiłam spełnić jego zachciankę;) Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że zupa z cebuli może być tak dobra, a jednak;) 
 Bardzo polecam:)






Składniki:
  • 7 cebul
  • 1,25 litra bulionu warzywnego
  • 4 plastry sera żółtego
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek


Grzanki:

  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 5 kromek chleba
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • łyżeczka wegety
  • oliwa z oliwek



Wykonanie grzanek:  Chleb posmarować z jednej strony masłem, pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do niego chleb, doprawić słodką papryką, majerankiem, tymiankiem i wegetą, pokropić oliwą z oliwek i wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec około 20 minut z termoobiegiem.

Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion, pokrojony ser i całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę należy lekko przestudzić, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelewamy do kokilek, wrzucamy gotowe grzanki, posypujemy obficie serem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Podajemy gorące.




2 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów