piątek, 18 lipca 2014

Muffinki czekoladowe z kremem jagodowym

Mocno czekoladowe muffinki z obłędnie jagodowym kremem. Najlepszą recenzją kremu jest chyba wyjadanie go przez domowników jeszcze podczas przygotowań:)  Nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz;) Na pewno zachwycą zarówno tych młodszych jak i starszych gości. Polecam;)




Składniki:
Krem:

  • 150 gram borówek
  • 40 gram cukru
  • pół łyżeczki kwasku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
  • 250 gram serka mascarpone


Wykonanie:  Jagody wymyć i wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do roztopienia się cukru. Owoce ściągnąć z ognia i zblendować. Do zblendowanych owoców dodać kwasek cytrynowy i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i postawić na ognień, podgrzewać do momentu zagotowania się. Zdjąć z ognia, odrobinę frużeliny wymieszać z żelatyną (aby nie było grudek) i wmieszać do całości, ostudzić. Następnie wymieszać mascarpone z frużeliną i gotowy krem schłodzić w lodówce.


Muffinki:

  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 gram cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 225 ml mleka


Wykonanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. W drugiej misce wymieszać jajka z olejem i mlekiem. Suche składniki połączyć ze składnikami mokrymi, do uzyskania jednolitej masy. Masę nakładać do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Następnie dobrze wystudzić i udekorować kremem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów