To moje drugie podejście do tego ciasta. Za pierwszym razem coś poszło nie tak ale postanowiłam dać mu drugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i mocno czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje, ale zupełnie nie potrzebnie. Jak dla mnie miało jedną wielką "wadę" szybko zniknęło ze stołu;) Aa zapomniałabym, pewnie zastanawiacie się, co jest tą niespodzianką, a no już mówię, to dodatek cukinii:) Tak cukinii, nie pomyliłam się;) Przepis pochodzi ze strony King Arthur flour , znaleziony na Moje Wypieki. U mnie z lekkimi zmianami. Serdecznie polecam;)
Składniki:
- 115 gram miękkiego masła
- pół szklanki oleju
- 300 gram drobnego cukru do wypieków (można użyć zwykłego)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 300 gram mąki pszennej
- 30 gram kakao
- 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
- 100 gram gorzkiej posiekanej czekolady
Na wierzch:
- 100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała)
Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto.
Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle miksując. Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać kakao i czekoladą (drobno pokrojoną), wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać cukinie i wmieszać ja w ciasto. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica 24), piec w 160 stopniach przez około 60 minut (u mnie piekło się 75 minut)bądź do suchego patyczka.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj upiekłam z cukinią chleb :)
Ooo, w takim razie muszę go wypróbować bo uwielbiamy cukinię;) Pozdrawiam
Usuńzabieram sie dziś za pieczenie, z ciekawością bo wyglada obłędnie :D gratuluję Aniu
OdpowiedzUsuń