wtorek, 26 sierpnia 2014

Faszerowane chlebki

Przepis na nie dostałam od znajomej. Przyznam się, że kusiły mnie od samego początku ale jakoś nie mogłam się do nich zabrać. Układając się wczoraj do snu postanowiłam: "jutro je zrobię". I tak oto powstały pyszne chlebki idealne na kolacje czy śniadanie:) Świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Ela dziękuję za pomysł i przepis;) Zapewne jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu, ciekawa jestem jak Wam się on podoba? 






Składniki farsz:
  • brokuł
  • pomidor
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka śmietany 18%
  • 30 dag wędliny 
  • 30 dag sera żółtego
  • kulka sera mozzarella
  • pieprz, wegeta do smaku 
  • 1- 2 szklanki bulionu do podlania
  • łyżka masła do smażenia




Wykonanie: Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Gdy będą już gotowe dodać pokrojony na mniejsze kawałki brokuł i podlać szklanką bulionu, przykryć patelnie i dusić do miękkości brokuła (w razie potrzeby dolać bulion). Następnie sparzyć pomidora, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do całości, dusić pod przykryciem do miękkości jarzyn. Następnie całość doprawić pieprzem,wegetą, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać starty żółty ser oraz pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarelle, podgrzewać do rozpuszczenia się serów. Wystudzić. 

Składniki chlebek:

  • 350 gram mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 170 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 24 gram drożdży 
Ponadto:
  • oliwa do smarowania foremek
  • bułka do obsypania foremek

Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn. Mąkę przesiać dodać sól i cukier, następnie na przemian i stopniowo dodawać oliwę oraz wodę, na sam koniec dodać gotowy rozczyn.Wyrobić ciasto ma być jednolite i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. W między czasie przygotować foremki: należy je wysmarować oliwą i obsypać bułką tartą. Gotowe, wyrośnięte ciasto wyciągamy i wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawamy kwadraty (musza być znacznie większe niż dołek naszych foremek) i układamy je w foremkowych dołkach, następnie do każdego dołka wkładamy odpowiednią ilość wystudzonego farszu i zlepiamy nasze chlebki na wzór sakiewek. Pozostawiamy pod przykryciem, do podwojenia objętości. Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów