czwartek, 21 sierpnia 2014

Grzanki z salami i mozzarellą

Uwielbiam połączenie salami i mozzarelli, mogłabym je jeść codziennie;) Dzisiaj w trochę innej wersji, takiej hmmm "nowoczesnej" ? W każdym bądź razie coś innego ale nie mniej smacznego;)  Przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne na śniadanie jak i na kolację, znakomicie sprawdzają się również jako przekąska. Polecam bardzo;)




Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 8 plasterków salami
  • 2 opakowania mozzarelli
  • pomidor
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia


Wykonanie:  Pomidora sparzyć obraz ze skórki i pokroić na plastry. Na każdą kromkę nałożyć plasterek mozzarelli na to plaster salami na to plaster pomidora znowu plaster salami i kolejny plasterek mozzarelli, przykryć drugą częścią chleba i delikatnie przycisnąć. Jajko wymyć, rozbić, rozbełtać, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Do drugiej miseczki wlać mleko a do trzeciej przesypać bułkę tartą. Następnie na patelni rozgrzać masło (uważać aby się nie przypaliło). W między czasie przygotowane grzanki zanurzyć w mleku następnie w jajku i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego;)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów