wtorek, 12 sierpnia 2014

Parfait śmietankowo- czekoladowe z sosem borówkowym

Na ten deser namówiła mnie znajoma. Nazwa"Parfait" pochodzi z języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. Parfait to mrożony deser podawany z sosem owocowym.Trochę się go obawiałam  z powodu dodatku surowych żółtek ale jak widać nadal żyjemy, więc nie potrzebie;) Deser wyszedł baaardzo smaczny i wbrew pozorom szybki i prosty w wykonaniu a przy tym wyborny.Na pewno powrócę do niego jeszcze nie raz. Na zdjęciu "Parfait" i mój nowy nabytek- talerzyk;) Źródło inspiracji Mirania's Sweets. Polecam bardzo;)





Składniki:
Masa śmietankowa:

  • 250 gram serka mascarpone
  • 150 gram serka śmietankowego (użyłam Almette)
  • 150 gram cukru pudru
  • żółtko
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • łyżka cukru waniliowego


Wykonanie: Cukier puder i cukier waniliowy utrzeć z żółtkiem na jasną masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle miksując.Kremówkę ubić na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy serkowej, delikatnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną folią spożywczą blaszkę, zamrozić.

Masa czekoladowa:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 gram serka mascarpone
  • 150 gram serka śmietankowego
  •  żółtko
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 200 gram cukru pudru


Wykonanie: Cukier puder utrzeć utrzeć z żółtkiem na jasną puszystą masę. Kolejno stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle miksować. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i delikatnie ją przestudzić. Gdy czekolada przestygnie wmiksować ją do masy serowej. Na sam koniec ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać ją do masy, wymieszać do połączenia składników. Gotową masę czekoladową wylać na zamarazniętą masę śmietankową, zamrozić.

Sos borówkowy:

  • 250 gram borówek
  • 30 gram cukru kryształu
  • 4  łyżki soku z cytryny


Wykonanie: Borówki wymyć, oderwać ogonki. Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Sos wystudzić, zblendować i  polać nim deser przed podaniem.


1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów