niedziela, 10 sierpnia 2014

Schab w ziołach gotowany na parze

Tym razem schab w ziołach w dietetycznej wersji bo przygotowywany bez dodatku zbędnego tłuszczu. Mięso jest miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Polecam bardzo;)




Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tymianku
  • 4 łyżki majeranku
  • 3 łyżki koperku
  • łyżka pieprzu
  • 2 łyżki soli + do oprószenia mięsa
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek



Wykonanie: Schab oczyścić z błonek, wymyć i osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Zioła wraz z czosnkiem i oliwą połączyć, dokładnie wymieszać (ma powstać papka). Schab oprószyć solą i obłożyć go ziołami z wszystkich stron. Całość szczelnie owinąć w pieluszkę tetrową i schować na noc do lodówki. Następnego dnia wyłożyć mięso, związać boki pieluszki i gotować nad parą wodą przez około 1.5 godziny. Do gotowania na parze można użyć specjalnego do tego celu garnka bądź garnka zwykłego. Do zwykłego garnka wlewamy wodę a do jego uszu przywiązujemy pieluszkę w której jest mięso, przykrywamy i gotujemy. Do garnka do gotowania na parze również należy wlać wody;) Woda nie może dotykać mięsa. Można podawać na zimno np. do kanapek bądź na ciepło do obiadu.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów