wtorek, 16 września 2014

Kapuśniak na żeberkach

Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kapuśniak. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie ukiszonej kapusty (przepis niebawem pojawi się na blogu) i żeberek. Jego przygotowanie jest czasochłonne, nie należy on do szybkich zup- to prawda, jednak dla jego smaku warto poświęcić jedną chwilę dłużej w kuchni;) Jestem pewna, że Wam posmakuje. Spróbujcie bo naprawdę warto;) 


Składniki:

  • 0,8 kg żeberek
  • 3,5 l wody 
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 0,8 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • pół pietruszki
  • 0,7 kg ziemniaków
  • 0,8 kg kiełbasy 
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • pieprz do smaku

Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować w osolonej wodzie. Żeberka wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości mięsa. Należy pamiętać o zbieraniu szumowin podczas gotowania się wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, to samo zrobić z cebulą. Kiełbasę pokroić w półksiężyce a te jeszcze na pół. Marchew, cebulę, pietruszkę oraz kiełbasę podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy bulion będzie już gotowy, należy go przecedzić, Następnie należy dodać do niego kapustę, gotować do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy żeberka, kiełbasę, marchew, pietruszkę oraz cebulę, przyprawiamy kminkiem, majerankiem i pieprzem, gotujemy przez 20-30 minut. Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaki i całość gotujemy do momentu zagrzania się ziemniaków. 
Smacznego;)

Pamiętajmy aby nie pokusić się o gotowanie ziemniaków razem z kapustą, gdyż kwas w niej zawarty spowoduje, że ziemniaki się nie ugotują. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów