poniedziałek, 29 września 2014

Tort mocno kokosowy

Tym razem miałam przyjemność przygotować tort na wieczór panieński mojej kochanej kuzynki;) Mocno kokosowy masa z dodatkiem czekolady na jasnych biszkoptach z pewnością zadowoli nie jedno wybredne podniebienie;) Tort nie jest skomplikowany w wykonaniu ale przy swojej prostocie niezwykle smaczny. Idealny na każdą domową uroczystość. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Jakość zdjęcia kiepska bo robione aparatem w telefonie ale innego zdjęcia nie posiadam. Serdecznie polecam;)




Składniki:
Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać  cukier cały czas miksując. Następnie do piany dodać żółtka, wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piec przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt (w tortownicy) upuścić z wysokości około 60 cm i wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. 


Krem kokosowy:
  • 200 ml śmietany kremówki 36 %
  • 625 gram serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru 
  • szklanka wiórek kokosowych 
  • 4 łyżki syropu kokosowego bądź jak w oryginale Malibu 
Ponadto:
  • 50 gram gorzkiej czekolady 
Wykonanie kremu: Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Kolejno do masy dodajemy cukier puder i mieszamy na delikatnych obrotach miksera. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i syrop, mieszamy do połączenia się składników. 

Masy wystarczy do dwukrotnego przełożenia biszkoptów. 

Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 części, pierwszą z nich ułożyć na paterze nasączyć przygotowanym wcześniej syropem kokosowym, następnie wyłożyć na niego połowę przygotowanej masy a na to zetrzeć 25 gram gorzkiej czekolady, przykryć drugim biszkoptem. To samo powtórzyć na drugim biszkopcie. 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów