czwartek, 23 października 2014

Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Pyszny, banalnie prosty a przy tym niezwykle efektowny chlebuś;) Z wierzchu idealnie chrupka skórka a środek mięciutki, delikatny i niezwykle puszysty. Dodatek słonecznika jest dla nas strzałem w 10;) Taki chlebek mogłabym jadać codziennie;) Na drugi dzień również idealny;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info. Serdecznie polecam;)


Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem



Składniki zaczyn:
  • 100 gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj)
  • 130 gram mąki żytniej typ 2000
  • 250 gram letniej wody 

Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn 
  • 500 gram mąki pszennej 
  • 350 ml letniej wody 
  • 100 gram ziaren słonecznika łuskanego
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki cukru 
Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Wykonanie:  Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią wodą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin. Po tym czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy gotowe ciasto (powinno ono sięgać połowy wysokości blaszki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie wkładamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk. Studzimy. 

Smacznego;)

9 komentarzy :

  1. Jaki wspaniały chlebek, domowy najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nie tylko smaczny ale przede wszystkim wiemy co tak naprawdę jest w środku;)

      Usuń
  2. Dom nie może pachnieć piękniej. Pieczywo domowe jest mistrzostwem świata! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, domownicy nie chcą już kupnego chleba z ulepszaczem;)

      Usuń
  3. Taki chlebek piekę klku lat, dodaje jeszcze siemię lniane.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprobuj, warto. Do ciasta uzywam maki pszennej razowej typ2000 i zytniej 2000 w stosunku 50/50 i nie dodaje cukru.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb domowej roboty na zakwasie to jest to a nie tam jakiś z marketu z dodatkami :( twój dodatkowo z ziarnami słonecznika - ekstra zabieram przepis do domowego wykonania - dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba. Proszę dać znać jak smakował;)
      Pozdrawiam;)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów