wtorek, 7 października 2014

Ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to rodzaj ciasta składającego się z wielowarstwowej struktury. Nadaje się ono zarówno do słodkich wypieków jak i do mięsnych potraw. Oczywiście można je kupić w sklepie ale czy nie większą frajdę sprawi nam przygotowanie ciasteczek z własnoręcznie zrobionego ciasta? Nie ukrywam, przygotowanie ciasta nie jest szybkie ale też nie bardzo skomplikowane;) Polecam bardzo;)



Składniki:

  • 100 ml wody


  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 gram miękkiego masła
  • 200 gram mąki pszennej
  • 50 gram masła roztopionego w garnuszku 

Wykonanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól i roztopione masło (te 50 gram), dokładnie wymieszać. Podsypać mąką i wyrobić ciasto. Dokładnie owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Wyjąć ciasto, rozwałkować na kwadrat, na środku położyć kostkę masła i przykryć ciastem. Wałkować tak aby ciasto miało długość 3 razy większą niż szerokość. Złożyć na 3 części i schować do lodówki owinięte folią na kolejne 2 godziny. Po tym czasie przekręcić ciasto o 90 stopni i wałkować tak aby było 3 razy dłuższe niż szersze. Schować do lodówki. Czynność powtórzyć 6 razy. 


Ciasteczka:
Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, jedną połowę naciąć w 3 miejscach. Na część nie nacinaną nałożyć dowolne nadzienie np. czekoladę, różę itp. Brzegi ciastka posmarować roztrzepanym białkiem, to samo uczynić z górą ciasteczek, dokładnie zlepić. Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 20-25 minut. 

5 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję;) Serdecznie polecam osobiste wypróbowanie;)

      Usuń
  2. Myślę, że kiedyś zrobię takie ciasto. Na razie mogę Ciebie pochwalić, bo jest za co:) Świetny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję;) Warto zrobić bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Pozdrawiam;)

      Usuń
  3. Mniam, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów