czwartek, 2 października 2014

Gulasz na białym winie

Bardziej wykwintna wersja gulaszu. Pomimo wina które dodajemy do tej potrawy mogą je jeść zarówno dzieci jak i kierowcy ponieważ wino podczas gotowania paruje pozostawiając po sobie delikatny smak i aromat. Pyszny, delikatny rozpływający się w ustach, niezwykle aromatyczny gulasz. Moja rodzina się nim zachwyca;) A jak Wam podoba się ta propozycja?



Składniki:
  • 1,20 kg szynki 
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 3 małe cebule
  • mąka 
  • olej
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • wegeta
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 2 liście laurowe
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 0,7 l bulionu


Wykonanie: Mięso oczyścić, pokroić w większą kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso przekładać do większego garnka. Cebule obrać i pokroić w słupki, delikatnie podsmażyć na oleju pozostałym z podsmażania mięsa, przełożyć do garnka. Marchew pokroić na pół okręgi, dodać do mięsa i cebuli. W między czasie zagotować bulion, gotowy dodać do garnka z resztą składników. Następnie dodać białe wino. Przyprawić solą, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Całość dusić pod przykryciem przez około 1.5 godziny, co jakiś czas należy przemieszać. 
Podawać z kaszą, ryżem bądź ziemniakami. 

Smacznego;)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów