piątek, 24 października 2014

Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami

Por to chyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu z porów, jednak powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie na zupę- krem;) O dziwo po raz kolejny jestem pod wielkim wrażeniem, krem wyszedł niezwykle delikatny ale zarazem bardzo aromatyczny, wręcz jedwabisty. Zupy kremy najczęściej są podawane z groszkiem ptysiowym albo z grzankami ale jako, że moi domownicy za nimi nie przepadają, przygotowałam dla nich grzanki z ziemniaków. Serdecznie zapraszam na moją wariację zupy- kremu z porów;) 

Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami


Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywno- drobiowego
  • 6 dużych porów
  • ćwiartka selera
  • 1 pietruszka 
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule
  • 5 liści laurowych
  • 3 ziela angielskie
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 
  • 2 łyżki masła
  • śmietana 18%


Wykonanie: Masło rozgrzać na patelni. Pory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chwilę podsmażyć na maśle a później dusić do miękkości. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę oraz dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy pory i cebula zmiękną dodać je do wywaru. Gotować do miękkości jarzyn. Zupę krem doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę pogotować i zdjąć z gazu. Zupę przestudzić, wybrać z niej ziele angielskie i liście laurowe a następnie zmiksować blenderem. Przed podaniem należy krem podgrzać. Podawać z kleksem śmietany i grzankami (u nas ziemniaczane- przepis poniżej).


Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami

Ponadto:
  • 10 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • majeranek do smaku
  • bazylia do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie: Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do nich oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekać do uzyskania chrupkości ziemniaków. 

Smacznego;)

4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. ;) Naprawdę wyszła bardzo dobra;)

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pyszności! Kremowe, aksamitne pyszności!

    Pozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów