piątek, 7 listopada 2014

Chleb ziemniaczany z dynią, słonecznikiem i sezamem

Pyszny, mięciutki, bardzo delikatny chlebek. Jeden z prostszych jakie miałam przyjemność robić. Wybornie smakuje z dodatkami wytrawnymi jak i na słodko. Idealny przepis dla początkujących piekarzy, zawsze się udaje;)  Przepis z Smaki i aromaty  z moimi delikatnymi modyfikacjami. Serdecznie zapraszam;) 



Składniki:
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 62 ml letniej wody
  • 810 ml mąki chlebowej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mleka w proszku 
  • 250 ml ciepłych ubitych ziemniaków
  • 250 ml ciepłej wody - dodatkowo
  • garść pestek dyni 
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
Ponadto:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • dwie szczypty sezamu 
Wykonanie:  Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, zostawić je do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mleko w proszku, sól, ziemniaki oraz wyrośnięte drożdże. Następnie dodać pestki dyni, słonecznik i siemię. Wszystko razem wymieszać i wyrobić do momentu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie przygotować blaszkę o wymiarach 20 x20 cm, wysmarować ją oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić i przełożyć do foremki, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem. Wyrośnięty chleb piec przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 20 minut. Gdy chleb będzie upieczony (powinien wydawać głuchy dźwięk) pozostawić go w uchylonym piekarniku jeszcze na 10 minut.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów