środa, 19 listopada 2014

Scones

Właśnie dostaliście telefon, że wpadają do Was znajomi a Wasza lodówka świeci słodyczowymi pustkami? Mam dla Was coś pysznego i szybkiego. Scones- typowe angielskie ciasteczka;) Zazwyczaj podawane są do popołudniowej herbaty bądź szklanki mleka. Często rodzynki zastępowane są suszoną żurawiną, ja postanowiłam dodać kawałki czekolady;) Ciasteczka są pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Pysznie smakują również solo. Wyglądem przypominają malutkie, puszyste biszkopciki. Serdecznie polecam;)
Przepis pochodzi z dodatku do jednej z gazet.






Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 10 dag czekolady (użyłam Ritter Sport- biscuit & nuts)
  • 2 rozbełtane jajka
  • 2 łyżki cukru
  • mleko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnego masła
  • szczypta soli

Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, posiekać z masłem. Kolejno dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz wlewamy mleko (do takiej ilości aby rozbełtane jajka plus mleko wynosiło szklankę płynu- trochę zostawiamy do posmarowania ciastek). Zagnieść ciasto, ma być gładkie, w razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć szklanką ciastka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostawionym płynem, i piec przez 10 minut w 220 stopniach. Z podanych proporcji wyszło mi 16 ciasteczek, wykrajanych szklanką.

Smacznego;)


5 komentarzy :

  1. Jak one smakują na drugi dzień? Da się zjeść czy raczej trzeba od razu? :)

    Jadłam scones w Irlandii (kupione). Były smaczne, ciekawi mnie wersja domowa. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadają się jak najbardziej do jedzenia, są równie pyszne;)

      Usuń
    2. Super, na pewno wkrótce zrobię. :))

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Z czekoladą musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów