sobota, 8 listopada 2014

Skórka pomarańczowa kandyzowana

Najlepsza bo własnoręcznie zrobiona, niezwykle aromatyczna i mięsista. Idealnie nadaje się do domowych wypieków, podrasuje smak nie jednego sernika. Do jej przygotowania potrzeba nam naprawdę niewiele, bo trochę cukru, wody, parę pomarańczy a przede wszystkim chęci. Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, nie taki diabeł straszny jak go malują;) Polecam;)



Składniki:
  • 5 dużych pomarańczy 
  • szklanka wody
  • 1,5 szklanki cukru 

Wykonanie: Pomarańcze dokładnie wyszorować. Następnie przekroić je i obrać ze skóry. Skórkę pomarańczową zalać wrzącą wodą i potrzymać ją w wodzie przez 10-15 minut i ponownie ją sparzyć, odcedzić. Z pomarańczowej skórki odcinamy białą skórkę (albedo) bardzo dokładnie gdyż jest ona gorzka. Następnie pomarańczową skórkę kroimy na cienkie paseczki a później w kostkę. Pokrojoną skórkę umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i wsypujemy cukier, delikatnie mieszamy. Skórkę gotujemy na bardzo małym ogniu 4 razy po 15 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar syropu i przekładamy do słoiczka. 

Skórkę możemy wykorzystać do najróżniejszych wypieków np. do sernika, do dekoracji ciast, ciasteczek a także można jej użyć do herbaty dzięki czemu na da jej niezwykłego aromatu.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów