piątek, 19 grudnia 2014

Masa makowa

Najlepsza masa jaką kiedykolwiek jadłam z dużą ilością bakalii. Polecam zrobienie swojej masy makowej bo jest znacznie lepsza od tej kupnej i przede wszystkim wiemy co w niej tak naprawdę się znajduje. Ostateczny smak masy możemy modyfikować poprzez dodanie bądź odjęcie niektórych bakalii czy dodatków. Ja w tym roku pomieszałam mak biały (pozostałość po rogalach Marcińskich) z makiem niebieskim. Serdecznie polecam ;)  





Składniki:
  • 500 gramów maku białego 
  • 500 gramów maku niebieskiego 
  • 2 olejki migdałowe
  • 100 gramów daktyli
  • 150 gramów rodzynek 
  • 200 gramów migdałów
  • szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 200 gramów orzechów włoskich 
  • 3 łyżki prawdziwego miodu  
  • łyżka masła
  • 6 ubitych na sztywno białek
Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej.

1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów