czwartek, 29 stycznia 2015

Babcina babka

Od wczoraj miałam wielką ochotę na pyszną, domową i wilgotną babkę, a skoro miałam ochotę no to też ją zrobiłam.
Babka jest dziecinnie prosta do zrobienia i nie wymaga jakiś specjalnych, wydziwianych składników. Te które są nam potrzebne do jej wykonania zapewne każdy ma codziennie w domu. Jednym słowem babka jest przepyszna, nie za słodka a przepis na nią pochodzi z domowych zapisków babci.  Koniecznie wypróbujcie. 

Serdecznie polecam;) 




Składniki:
  • szklanka cukru 
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 2 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier puder

Wykonanie: Mleko, masło, cukier kryształ i cukier waniliowy umieścić w garnuszku i całość gotować do czasu, aż masło i cukier się rozpuści, przestudzić. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i na sam koniec delikatnie wmieszać do masy. Gotową masę wyłożyć do foremki na babkę  (jeżeli używamy innej niż silikonowa należy ją dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą), piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.

Smacznego;)


3 komentarze :

  1. Babka wspaniała, uwielbiam taką do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, babka jest wyborna;) Serdecznie pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda znakomicie, taka dostojna :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów