środa, 28 stycznia 2015

Babka ziemniaczana na sałacie

Idealna propozycja na szybkie, smaczne i bardzo syte danie. Z pewnością przypadnie do gustu nie jednemu. W oryginalnym przepisie do babki dodaje się boczek, jednak ja postanowiłam dodać kawałki schab i zdecydowanie całość dania nie straciła na smaku. Jako ciekawostka babka ziemniaczana jest jednym z podlaskich specjałów. Dodatek sałaty czyni to danie bardziej zdrowym i eleganckim. 

Serdecznie polecam;) 



Składniki:

  • 1,8 kg ziemniaków
  • 3 cebule 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki majeranku 
  • 4 plastry schabu
  • oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie: Ziemniaki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Mięso oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w plastry. Schab wraz z cebulą przełożyć na patelnię, oprószyć solą i pieprze, smażyć do czasu, aż mięso będzie miękkie i ładnie zrumienione. W między czasie ziemniaki dobrze odcisnąć, wbić jajka, dodać mąkę, majeranek oraz doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie gotowe dodać je do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki na babkę (około 2 litry) i całość zapiekać przez około godzinę w 200 stopniach. Ja użyłam foremki silikonowej dlatego też nie natłuszczałam jej, jeżeli jednak zdecydujecie się na formę z innego materiału należy natłuścić ją oliwą z oliwek. 

Składniki sałata:
  • mieszanka sałat około 450 gramów
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • pęczek drobno posiekanego koperku
Wykonanie: Sałatę wyjąć i przełożyć do większego naczynia. Jajka ugotować na twardo, gdy będą gotowe obrać je i pokroić na mniejsze kawałki, następnie widelcem je "rozbić". W szklance pomieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz koperek i dokładnie wymieszać. Sałatę, jajka oraz sos dokładnie wymieszać i gotowe;) 


Smacznego  ;) 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów