sobota, 3 stycznia 2015

Ryżowa sałatka

Pierwszy raz tą sałatkę jadłam u mamy. Od razu bardzo przypadła mi do gustu więc zapisałam przepis i dzisiaj się nim z Wami dzielę. Sałatka jest bardzo smaczna, niezwykle chrupka i aromatyczna, dodatek kurczaka sprawia, że jest ona wyjątkowa, jednak inna od tych "standardowych".
Serdecznie polecam wypróbowanie;) 



Składniki:
  •  2 woreczki ryżu 
  • 0.6 kg pieczarek
  • 2 czerwone papryki 
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 12 ogórków kiszonych 
  • 4 cebule 
  • 0.4 kg sera żółtego w plastrach
  • opakowanie kukurydzy 
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • przyprawa gyros
  • olej
Wykonanie: Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros (dość sporo), dodać 5 łyżek oleju, wszystko razem wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na  minimum 2-3 godziny, jednak najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu w którym się marynowało i przestudzić, lekko ciepłe dodać do reszty składników. Ryż ugotować tak jak zawsze,wystudzić. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem usmażyć. Paprykę,ogórki i ser także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą,pieprzem i przyprawą gyros do smaku. 
Smacznego ;) 



2 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów