poniedziałek, 19 stycznia 2015

Tort czekoladowy z bitą śmietaną

Witam po krótkiej przerwie spowodowanej chorobą. Niestety grypa żołądkowa zawitała i do nas, na szczęście już o niej zapomnieliśmy ;) 
A teraz do rzeczy;)
  Przez weekend miałam przyjemność przygotować tort dla 6 letniej Julki. Solenizantka zażyczyła sobie aby były to czekoladowe biszkopty przełożone bitą śmietaną, motyw Kraina Lodu:) O to co mi wyszło;) 



Składniki:
  • 1 litr śmietanki kremówki 36 %
  • 3- 4 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
Wykonanie: Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuścić w mikrofali bądź w kąpieli wodnej. Kremówkę wraz z cukrem ubić na sztywno. Następnie do żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, dokładnie wymieszać, kolejno dodać drugą łyżkę i znowu mieszać. Gdy mieszanka żelatyny z bitą śmietaną będzie gładka cały czas miksując, stużkiem wlewać mieszankę do bitej śmietany. 


Składniki biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej 
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do białek dodać cukier i ciągle miksować, następnie dodać żółtka wymieszać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie biszkopt upuścić z wysokości 60 cm i pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. 


Smacznego ;) 

4 komentarze :

  1. Super wyszedł Ci ten tort, bardzo mi się podoba :) Moja córeczka ma urodziny w marcu, ale już szukam inspiracji. Choć czuję, że w tym roku motywem będzie Księżniczka Zosia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo;) Oo super, podziel się efektem swojej pracy;) Pozdrawiam

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów