środa, 4 marca 2015

Domowa masa do koronek

Ostatnio w dekoracji tortów w stylu angielskim bardzo popularne stały się jadalne koronki. Na rynku obecnie znane są dwie postacie w jakich się znajdują. Jedna z nich to gotowa masa, wystaczy ją uplastycznić w rękach ( mam i nie polecam) a druga to proszek który mieszamy z wodą i tą mieszanką wypełniamy foremkę. Ta druga metoda jak dla mnie jest o wiele lepsza jednak na koronkę trzeba chwilę poczekać.
 Niestety zarówno foremki do koronek jak i sama masa do ich przygotowania są dość drogie. Ostatnimi czasy na jednej z facebookowych grup natknęłam się na przepis na domową masę do koronek i postanowiłam ją wypróbować. Faktycznie masa działa, koronki z niej wychodzą, jeżeli jednak zależy Wam na śnieżnobiałej koronce to z tej domowej masy jej nie uzyskacie. Gotowa koronka po wysuszeniu przybrała szarawy kolor. Problemem przy sporządzaniu tej masy jest również słaba dostępność skrobi kukurydzianej tzw. maizy. Sama w dużym mieście miałam problem z jej dostaniem, zakup na wsi bądź w mniejszych miasteczkach raczej będzie się wiązał z cudem. Osobiście gdybym miała ustalić ranking mas do koronek, to na pierwszym miejscu z pewnością kupna w proszku, drugie miejsce zajęła domowa masa natomiast trzecie kupna- gotowa. 
 Wybór oczywiście pozostawiam Wam;) 



Składniki:

  • łyżka cmc
  • 1/4 szklanki wrzącej wody 
  • łyżka cukru pudru 
  • 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej 
  • 2 łyżki glukozy
  • 4 g białka 
  • opcjonalnie kilka kropli zapachu 
  • opcjonalnie barwnik spożywczy 

Wykonanie: Cmc mieszamy z cukrem pudrem, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy do czasu, aż uzyskamy przeźroczystą papę. Kolejno dodajemy białko jajka i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy glukozę oraz skrobię kukurydzianą, dokładnie mieszamy. Na tym etapie możemy dodać zapach i/ lub barwnik spożywczy, należy uważać aby nie rozrzedzić masy. Gotowa masa do koronek jest zwarta i dość gęsta.  Gotową masę możemy przechować w szczelnym pudełeczku w lodówce przez około tydzień. 


24 komentarze :

  1. co to takiego to "cmc"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cmc to guma celulozowa- czyli klej spożywczy. W tortach w stylu angielskim służy ona do utwardzania masy bądź też do klejenia ozdób. Można ją kupić w większości sklepów z produktami do dekoracji ciast i tortów.

      Usuń
  2. zamiast skrobii kukurydzianej dodaje ziemniaczanej i wychodzi bez problemu snieznobiala koronka (biały barwnik dodaje)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dodaję też skrobię ziemniaczaną i biały barwnik w żelu, koroneczki są śnieżnobiałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wypróbuję, dziękuję za informacje.
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. ja nie mogę połaczyć cmc z woda robią mi się grudki które nie chca się rozpuscić:(

    OdpowiedzUsuń
  5. witam mam problem z połączeniem cmc z woda powstają grudki których nie da się rozetrzeć:((((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cmc dodajemy do wrzącej wody i energicznie mieszamy. Jeszcze nigdy nie miałam problemu z powstaniem grudek podczas połączenia cmc z wodą.

      Usuń
  6. 4 g białka czyli białko z jednego jajka

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy pozniej trzeba suszyc koronke w piekarniku czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Agnieszko, można ją wysuszyć w piekarniku ale także można ją zostawić na całą noc i spokojnie sama wyschnie. Suszymy ją w około 60 stopniach przez jakieś 20 minut.

      Usuń
  8. Czy glukoza w proszku, czy płynna?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy białko ma być w proszku? czy takie zwykłe z jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć zarówno białka w proszku jak i zwykłego.

      Usuń
  10. Ciekawa jestem, czy próbował ktoś zrobić koronkę z domowego lukru plastycznego (z dodatkiem gliceryny), tylko w rzadszej konsystencji? Jestem wrażliwa na punkcie białek (salmoneloza)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie próbowałam, ale jeżeli Graziu próbowałaś to podziel się efektami. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  11. czy masę trzeba suszyć a jeśli tak to ile i czt morzna suszyć w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masę należy wysuszyć w przeciwnym razie nie uda nam się wyciągnąć gotowych koronek. Można ją suszyć w piekarniku, jeżeli muszę to suszę je w około 60 stopniach przez 20 minut (cały czas ich doglądając), osobiście jednak wolę jak koronki wyschną samodzielnie. Pozdrawiam

      Usuń
  12. Proszę o poradę wykonałam po raz pierwszy koronki z proszku z firmy modecor system sweet lace.Nałożyłam na tort i siostra zawiozła go do lokalu. Jakież moje zdziwienie gdy dziś po wyjęciu z chłodni koronki splynely dosłownie z tortu jestem załamana siostra wściekła bo to był tort na chrzest. Co mogło być tego przyczyną proszę o pomoc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie nałożyła Pani koronki na kremówkę, niestety masy te nie lubią się. Jeżeli tort był obłożony kremówką miejsca w których nałożyła Pani koronkę należało posmarować masą maślaną ewentualnie ganachem.
      Mam nadzieję, że pomogłam ;)

      Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  13. W LOKALACH MAJA LODÓWKI KTORE SKRAPLAJĄ SIE I MOCZĄ TORTY DLATEGO KORONKA ZJECHALA ,ZŁE PRZECHOWYWANIE TORTU

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie jak długo można przechowywać wykonaną koronkę i w jakich warunkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koronkę można przechowywać do 3 tygodni, najlepiej owinięte folią.

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów