piątek, 3 kwietnia 2015

Baranek Wielkanocny

Jutro idziemy z koszyczkiem do święcenia, a to oznacza, że jeszcze jeden dzień i święta. Skoro święta Wielkanocne to i baranek. 
Baranek pieczony przeze mnie jest już rodzinną "tradycja", moi najbliżsi są nimi obdarowywani z reguły dzień przed wielką sobotą.Gwarantuję, że baranek nie tylko ładnie wygląda ale też bardzo dobrze smakuje.




Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 125 gram drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 75 gram roztopionego i wystudzonego masła
  • 125 gram mąki pszennej
  • 25 gram mąki ziemniaczanej


Wykonanie: Masło rozpuścić i ostudzić. W między czasie jajka, żółtko, cukier do wypieków, cukier waniliowy ubić na białą puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać masło i mąki, delikatnie wymieszać. Formę na baranka wysmarować masłem, dokładnie obsypać bułką tartą i wypełnić ciastem. Baranka piec przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby ściąć baranka tak aby mógł sam stać. 


Smacznego ;) 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów