poniedziałek, 25 maja 2015

Muffinki z kokosem, czekoladą toffi i kremem serowym







 Idealne jako coś słodkiego na ząb, nawet bez okazji. Bardzo fajnie prezentują się również w formie urodzinowego "tortu". Muffinki są pyszne, mięciutkie i puszyste w środku. Długo zachowują świeżość. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znikają. Ja w weekend robiłam je na zaległe urodziny;) Co prawda krem nie jest nałożony idealnie ale niestety ja i szpryca nie bardzo się lubimy, chociaż kto wie, może kiedyś przypadniemy sobie do gustu. 


Przepis na muffinki dostałam od znajomej, Ania- bardzo dziękuję- były pyszne ;) 

Zapraszam;)






Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju 
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 100 gram czekolady tofii 
Krem serkowy:
  • pół kostki miękkiego masła
  • 250 g serka typu philadelphia
  • 200 ml kremówki 36%
  • cukier- wedle uznania

Wykonanie: W miseczce połączyć suche składniki to jest: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. W drugiej miseczce połączyć składniki mokre czyli jajka, olej, mleko i roztrzepać widelcem. Następnie zawartość obu miseczek połączyć i wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wmieszać ją do gotowej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu wyszło mi 13 babeczek.

W czasie gdy muffiny stygną przygotować krem. Ser typu philadephpia umieścić w miseczce wraz z kremówką i całość ubić na sztywno. Następnie dodać cukier, wedle uznania i połowę kostki miękkiego masła- wymieszać, przyozdobić wystudzone babeczki.

Smacznego ;)


1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów