piątek, 29 maja 2015

Sycąca zupa z mielonym mięsem

Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Nie tylko dlatego, że mało po nich zmywania ale także dlatego, że nie trzeba ich jakoś specjalnie pilnować.
 Zupka jest bardzo dobra, niezwykle sycąca i wspaniale rozgrzewająca. Nie robię je zbyt często ale kiedy już jest na stole to bardzo szybko z niego znika, Męska część domowników zajada zupkę z kromką chleba (najlepiej- takiego domowego). 
Polecam;)




Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 3 cebule
  • 3 papryki kolorowe(czerwona, zielona, żółta)
  • mały pikantny ketchup 
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku 
  • chili
  • tymianek
  • pieprz 
  • sól
Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i  całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru i całość gotować do miękkości. Następnie do zupy dodać cały ketchup, przecier pomidorowy, świeżo zmielony pieprz,  przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz tymianek. Całość doprawić papryką chili.

Smacznego ;) 

1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów