poniedziałek, 1 czerwca 2015

Truskawkowa rozpusta

Za oknem nareszcie piękna pogoda, jest ciepło i słonecznie. Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na lekki deser ale jakże wyśmienity. Coś co przypadnie do gustu zarowno wielbicielom truskawek, serników i deserów na zimno.
 Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje. 
Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek na to przepyszna masa serkowa- czego chcieć więcej?
 A wam jak podoba się moja Truskawkowa rozpusta;> 

Polecam bardzo;) 


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 8 łyżek cukru
Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać do nich cukier i ubijać do jego rozpuszczenia się. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować. Na sam koniec dodać mąki i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt piec przez 30 minut w 180 stopniach, wystudzić. 


Puree truskawkowe:
  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru 
  • minimalna ilość gorącej wody
Wykonanie: Truskawki wraz z cukrem zmiksować na puree. Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i dodać do owoców, dokładnie zmiksować. Gdy owoce zaczną gęstnieć wyłożyć je na wystudzony biszkopt zostawiając 4-5 łyżek na górę.


Masa serowa:
  • 400 ml kremówki 36%
  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • opakowanie galaretki cytrynowej 
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki gorącej wody
Wykonanie: Kremówkę wraz z  serkami umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, stabilną masę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć ją na stężałe owoce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę owocowego puree i schować do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).

Smacznego ;) 

5 komentarzy :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów