piątek, 5 czerwca 2015

Zupa brokułowo - szparagowa

Tak mnie dzisiaj naszło na brokułową zupę. A że miałam jeszcze dorodne szparagi to je także wykorzystałam do zupki. 
Swoją drogą, lubicie szparagi? Ja bardzo ale wolę zielone od białych. 
Co prawa szparagi z brokułem połączyłam w zupie po raz pierwszy ale bardzo fajnie sprawdził się ten duet. 
Zupka wyszła bardzo dobra i niezwykle wyrazista. Ja podałam ją z makaronem ale można także podać z ziemniakami. Osobiście jednak bardziej pasuje mi ta pierwsza opcja.
 A Wy jak robicie swoją brokułową?

Polecam ;) 



Składniki:
  • 0,5 kg szparagów zielonych 
  • 0,5 kg brokuł 
  • 2 małe marchewki 
  • pietruszka
  • opalona cebula
  • 5 listków świeżego lubczyku
  • natka pietruszki
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • wegeta domowa do smaku
  • makaron typu łazanki
  • bulion
  • śmietana
Wykonanie: Bulion przelać do garnka i zagotować. W między czasie marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki bądź w kostkę (u mnie kostka). Cebulę obrać i opalić Gdy bulion się zagotuje dodać do niego pokrojoną marchew, pietruszkę oraz całą cebulę. Następnie dodać świeży lubczyk oraz pokrojoną natkę pietruszki. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz domową wegetą. Gotować do czasu aż jarzynki będą al dente. Następnie do zupy dodać pokrojone szparagi oraz podzielonego na mniejsze kawałki brokuła. Gotować do miękkości jarzyn. W osobnym naczyniu ugotować tak jak zawsze makaron. Zupę zabielić dwoma łyżkami śmietany. Zupkę podawać z makaronem. 

Smacznego ;) 

2 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów