sobota, 4 lipca 2015

Wiosenna sałatka

 Jeżeli dostaliście telefon, że za chwilę wpadają do Was znajomi a nie macie czym ich ugościć polecam przygotować właśnie tą sałatkę. U mnie ostatnimi czasy gości ona bardzo często. Pysznie smakuje zjadana sama jak i z dodatkiem wędliny. Idealna na śniadanie, kolację czy też poczęstunek dla gości. Polecam. 

Talerz na którym podałam sałatkę pochodzi z kolekcji Agawa Platin firmy Porcelana Bogucice



Składniki:

  • pęczek rzodkiewki 
  • sałata masłowa
  • 3 młode cebule
  • ogórek szklarniowy 
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • słoik ogórków kiszonych 
  • 2 pomidory 
  • łyżka majonezu 
  • 330 g jogurtu greckiego 
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 


Wykonanie: Rzodkiewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i pozostawić na około 2 godziny do zmięknięcia. Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć w misce, wymieszać. Dodać jogurt i majonez. Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. 

Smacznego ;)


1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów