sobota, 29 sierpnia 2015

Maxi King

Chwilkę mnie tutaj nie było ale to nie dlatego, że zapomniałam ale dlatego, że im bliżej "Dnia 0" tym ja mam mniej czasu. No ale nic;) 
Dzisiaj mam dla Was ciasto idealne na kolejną falę upałów, całkowicie bez pieczenia i bez potrzeby używania miksera. Wszystko wyczarujemy naszymi rączkami i łyżką. 
Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was. 
Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić.  Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;) 






Składniki:
  • około 100 sztuk herbatników 
  • 2 czekolady gorzkie
  • 1 biała czekolada
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 g mleka w proszku- użyłam w granulkach 
  • kajmak o smaku orzechowym 
  • pół szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • kostka masła 82%

Wykonanie: Szklankę mleka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy podgrzewać do czasu, aż cukry się rozpuszczą, odstawić do przestudzenia. W między czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Gdy mleko będzie chłodniejsze ale nadal ciepłe stopniowo dodawać do niego mleko w proszku, masło a także pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę- całość mieszać do czasu, aż masa będzie gładka, włożyć na około 30 minut do lodówki. Połowę masy wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników i przykryć masę drugą warstwą ciasteczek. Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać na niego dwie garści solonych orzeszków, delikatnie je docisnąć i wyłożyć kolejną trzecią warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu mlecznego, przykryć herbatnikami. W rondelku umieścić połowę szklanki mleka i 2 pokruszone gorzkie czekolady- całość podgrzewać do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem na jednolitą masę. Gotową czekoladę wylać na herbatniki, wyrównać i obsypać orzeszkami. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Tak dla ułatwienia:
I warstwa- herbatniki
II warstwa- połowa mlecznego kremu 
III warstwa- herbatniki
IV warstwa- kajmak plus orzeszki
V warstwa herbatniki
VI warstwa- druga połowa mlecznego kremu
VII warstwa- herbatniki
VIII warstwa- masa czekoladowa plus orzeszki 

Smacznego ;)


2 komentarze :

  1. To musi być pyszne. I ta masa z mlekiem w proszku! Zapisuję przepis i koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów