sobota, 5 listopada 2016

Sernik pychotka pod kokosową pierzynką

Jest na pokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik. 
Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany ale jest naprawdę bardzo prosty do wykonania. Sernik nie tylko pięknie się prezentuje ale też przepysznie smakuje. Polecam go na szczególne okazje 




Składniki:
spód:

  • 200 g  mąki pszennej 
  • 100 g cukru pudru 
  • 100 g  miękkiego masła 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • parę kropli aromatu migdałowego 

Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 



Masa serowa:
  • 1.20 kg sera białego tłustego 
  • szklanka cukru pudru (moje szklanki maja po 250 ml) 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju 
  • łyżka prawdziwego cukru waniliowego bądź opakowanie kupnego (ok. 16 gram)
  • 4 żółtka
  • 2 całe jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Wykonanie: Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać po kolei do sera pianę z białek, olej, cukier waniliowy, żółtka i rozpuszczone w mleku budynie. Dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach. 

Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. 

Kokosowa chmurka:
piana:
  • 4 białka 
  • 4 łyżki cukru pudru 

Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na sernik po 60 minutach i piec jeszcze przez 5 minut.

kokos:
  • 10 dag kokosu 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki cukru drobnego do wypieków 
Kokos, masło i cukier podsmażyć na złoty kolor. Należy to robić na małym ogniu i bardzo ostrożnie aby nie przypalić. Gotowy kokos wyłożyć na podpieczoną pianę i wsadzić do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Smacznego ;)

6 komentarzy :

  1. Witam a czy jak bedzie ser z wiaderka to też takie proporcje masy serowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie takie same. Jednak ja polecam ser twarogowy a najlepszy sernik wychodzi na wiejskim serze.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za informację. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wygląda tak, że już o nim marzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos to zaraz po serniku moja druga miłość. Połączenie tych dwóch rzeczy, to musi być bajka! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam na Święta. BYŁ pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów