wtorek, 15 listopada 2016

Ciasto marchewkowe

Na blogu jest już przepis na Ciasto czekoladowe z niespodzianką na bazie cukinii  a dzisiaj przyszła pora na ciasto marchewkowe. Przepis na nie dostałam od siostry a ta- z tego co mi wiadomo od mojej chrzestnej. 
Ciasto jest bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Jest bardzo proste do przygotowania i gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika ;) 
Polecam bardzo ;)




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • szklanka oleju 
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru 
  • 4 duże marchewki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 100 g orzechów włoskich 
Wykonanie:  Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.

Smacznego ;)

1 komentarz :

  1. Ale pięknie wygląda!
    Ciasto marchewkowe to najlepsze ciasto wśród tych, z warzywami! :))

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów