Na blogu jest już przepis na Ciasto czekoladowe z niespodzianką na bazie cukinii a dzisiaj przyszła pora na ciasto marchewkowe. Przepis na nie dostałam od siostry a ta- z tego co mi wiadomo od mojej chrzestnej.
Ciasto jest bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Jest bardzo proste do przygotowania i gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika ;)
Polecam bardzo ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 4 duże marchewki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
Wykonanie: Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.
Smacznego ;)
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.
Smacznego ;)
Ale pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe to najlepsze ciasto wśród tych, z warzywami! :))