czwartek, 30 czerwca 2016

Czekoladowe ciasto na oleju z truskawkami

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca dlatego też warto sięgnąć po ten przepis. Ciasto dzięki dodatkowi oleju pozostaje długo miękkie i puszyste, a do jego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci.
 Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny). 

Smacznego  ;) 




Składniki:
  • 5 jajek 
  • 2 łyżki kakao 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 drobnego cukru 
  • truskawki


  • Wykonanie: Jajka wybić do miski i ucierać je z cukrem do czasu, aż będzie on niewyczuwalny. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając- ciasto zrobi się dość gęste ale tak ma być. Cały czas miksując powoli wlewamy olej. Na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao- mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W między czasie piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, wyrównujemy, wykładamy wymyte i osuszone truskawki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. 



1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów