środa, 8 czerwca 2016

Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką

Sezon truskawkowy w pełni więc ja korzystam z tego okresu na tyle na ile mogę.
 Truskawki ostatnimi czasy królują u mnie w kuchni, pewnie tak samo jak u większości z Was. Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na mega smaczne ciasto. Biszkopt przełożony ptasim mleczkiem z dodatkiem truskawek i galaretki to świetna propozycja nie tylko na domowe imprezy. Ciasto to fajnie się sprawdzi również na imprezach na świeżym powietrzu gdzie nie mamy dostępu do lodówki. 
Ptasie mleczko bardzo ładnie się kroi, jest mega podzielne i wyśmienicie smakuje. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców ale teraz pora na nie więc....

Polecam bardzo  ;) 




Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 6 łyżek cukru 
  • opakowanie mleczka skondensowanego słodzonego 
  • 300 ml śmietanki kremówki 
  • opakowanie żelatyny w listkach 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować do czasu, aż piana będzie gładka, lśniąca i nie będzie czuć cukru. Kolejno dodawać stopniowo żółtka i cały czas miksować. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 40 minut w 170 stopniach. Gdy biszkopt będzie wystudzony przekrawamy go na połowę. Do miski przelewamy mleczko skondensowane. W osobnej miseczce zamaczamy jeden po drugim listku żelatyny i pozostawiamy na około 10 minut, po tym czasie żelatynę należy dokładnie odcisnąć z wody i podgrzewać do rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić. Mleczko skondensowane za pomocą miksera spulchnić, następnie dodać kremówkę i ubijać do czasu, aż masa będzie lekko gęsta, dodać przestudzoną żelatynę i wymieszać. W między czasie rozpuścić w 700 ml wrzątku dwie truskawkowe galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia. 
Biszkopt ułożyć na blaszce i wyłożyć na niego pół płynną masę, na nią wyłożyć przepołowione truskawki i całość przykryć drugim blatem. Ciasto schować do lodówki do całkowitego stężenia. Na górze biszkoptu wyłożyć pokrojone truskawki i całość zalać tężejącą galaretką. 

Smacznego  ;) 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów