wtorek, 14 kwietnia 2015

Zupa koperkowa z lanymi kluskami

Uwielbiamy koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden. Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami, jak dla nas ich dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne nadają się również dla najmłodszych. 
A Wy lubicie zupę koperkową?

Serdecznie polecam ;) 





Składniki lane kluski:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki przesianej mąki 
  • 2 łyżki przegotowanej letniej wody 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu 

Składniki zupa:
  • 1 duża marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • gałązka lubczyku 
  • 2,5  litra wody
  • mięso drobiowe (ja robię wywar z 2 nóg kurzych )
  • 3 pęczki świeżego koperku
  • 3 łyżki śmietany
  • maggi do smaku



Wykonanie: Mięso oczyścić i zalać zimną wodą, gotować do miękkości mięsa, przecedzić. Do wywaru dodać ziele angielskie, lubczyk,  pokrojoną w kostkę marchewkę oraz liście laurowe, całość gotować około 10 minut. Następnie do wywaru dodać drobno posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować około 30 minut. W między czasie przygotować ciasto na kluseczki. 
Jajka wybić do wysokiego naczynia, dodać mąkę, wodę, sól i pieprz, całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na gotującą się zupę wykładamy łyżką masę kluskową, co jakiś czas robić przerwy wykładaniu ciasta na zupę aby nie utworzyć jednej wielkie kluseczki. W miseczce rozmieszać 3 łyżki śmietany z chochelką zupy i dodać do całości. 

Smacznego ;)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów