środa, 30 listopada 2016

Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem

 Kawałek słonecznej Italii w dzisiejszy ponury, deszczowy i zimny dzień;) Jakoś trzeba sobie umilić tą nieprzyjemną aurę. Niestety póki co na lepszą pogodę się nie zapowiada, chyba jesień zawitała na dobre...Zatem zapraszam na makaron cytrynowy z mięsem wołowym z dodatkiem sosu mięsnego oprószonego parmezaem;) Brzmi smakowicie, prawda? 

A teraz trochę z innej beczki ;) 

Jakiś czas temu dostałam wiadomość od Ramy Smaż jak szef kuchni z propozycją  współpracy. Po dłuższych przemyśleniach postanowiłam wziąć udział w akcji. To moja pierwsza akcja na taką dużą skalę. Rama Smaż jak szef kuchni przesłała mi paczuszkę z produktami, a także z przecudną deską do krojenia z moim imieniem. Jeżeli ktoś przegląda mojego facebooka bądź obserwuje mnie na instagramie już miał okazję ją zobaczyć a jeżeli nie to dzisiaj będzie ją miał. Paczka zawierała Ramę Smaż jak szef kuchni (której bądź co bądź używam od dawna) makaron cytrynowy, passatę pomidorową i opakowanie świeżo zmielonej bazylii. Moim zadaniem było przygotowanie z przesłanych produktów jakiegoś dania. Troszkę mi zeszło nad wymyśleniem dania (z braku czasu) ale dzisiaj się zaparłam i w końcu się udało. W ten oto sposób powstało przepyszne, aromatyczne, delikatne ale bardzo smaczne danie. 
Smacznego ;)







Składniki:

  • 2 opakowania makaronu cytrynowego
  • Rama smaż jak szef kuchni 
  • 3 cebule
  • pół selera
  • 2 obrane marchewki
  • 1 por
  • 1 kg mięsa wołowego mielonego 
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżeczki świeżo startej bazylii 
  • 150 g startego parmezanu


Wykonanie:
Krok 1

Warzywa (cebulę, por, seler i marchew) należy obrać wymyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie odłożyć do miseczki.


Krok 2
Rozgrzać patelnię. Wylać na nią Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekać aż znikną bąbelki, co oznacza, że osiągnięta została idealna temperatura do smażenia, wyłożyć warzywa i podsmażyć je do czasu, aż cebula, seler i marchew się zrumienią. Podsmażone warzywa odłożyć na bok. 


Krok 3
Mielone wołowe mięso wyłożyć na rozgrzaną Ramę Smaż jak szef kuchni i smażyć do czasu, aż mięso będzie miękkie i usmażone. 

Krok 4
Do mięsa dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zalać 200 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wchłonięcia się bulionu. 


Krok 5
Do mięsa i warzyw dodać 300 ml passaty pomidorowej oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii. 

Krok 6
Całość dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie a sos gęsty. 

Krok 7
Do wysokiego garna wlać wodę, dodać łyżkę soli i zagotować. 

Krok 8
Do gotującej się wody wyłożyć makaron, i gotować go przez około 10-15 minut bądź do jego miękkości. Porządnie odcedzić. 

Krok 9 Na talerz wyłożyć porcję makaronu a na jego środek przygotowany sos. Wierzch dania posypać startym parmezanem. 

Krok 10
Danie podawać gorące.
Smacznego


3 komentarze :

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów