Kawałek słonecznej Italii w dzisiejszy ponury, deszczowy i
zimny dzień;) Jakoś trzeba sobie umilić tą nieprzyjemną aurę. Niestety póki co
na lepszą pogodę się nie zapowiada, chyba jesień zawitała na dobre...Zatem
zapraszam na makaron cytrynowy z mięsem wołowym z dodatkiem sosu mięsnego oprószonego parmezaem;) Brzmi smakowicie, prawda?
A teraz trochę z innej beczki ;)
Jakiś czas temu dostałam wiadomość od Ramy Smaż jak szef kuchni z propozycją współpracy. Po dłuższych przemyśleniach
postanowiłam wziąć udział w akcji. To moja pierwsza akcja na taką dużą skalę.
Rama Smaż jak szef kuchni przesłała mi paczuszkę z produktami, a także z
przecudną deską do krojenia z moim imieniem. Jeżeli ktoś przegląda mojego
facebooka bądź obserwuje mnie na instagramie już miał okazję ją zobaczyć a
jeżeli nie to dzisiaj będzie ją miał. Paczka zawierała Ramę Smaż jak szef
kuchni (której bądź co bądź używam od dawna) makaron cytrynowy, passatę
pomidorową i opakowanie świeżo zmielonej bazylii. Moim zadaniem było
przygotowanie z przesłanych produktów jakiegoś dania. Troszkę mi zeszło nad
wymyśleniem dania (z braku czasu) ale dzisiaj się zaparłam i w końcu się udało.
W ten oto sposób powstało przepyszne, aromatyczne, delikatne ale bardzo smaczne
danie.
Smacznego ;)
Składniki:
- 2 opakowania makaronu cytrynowego
- Rama smaż jak szef kuchni
- 3 cebule
- pół selera
- 2 obrane marchewki
- 1 por
- 1 kg mięsa wołowego mielonego
- sól
- pieprz
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2-3 łyżeczki świeżo startej bazylii
- 150 g startego parmezanu
Wykonanie:
Krok 1
Warzywa (cebulę, por, seler i marchew) należy obrać wymyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie odłożyć do miseczki.
Krok 2
Rozgrzać patelnię. Wylać na nią Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekać aż znikną bąbelki, co oznacza, że osiągnięta została idealna temperatura do smażenia, wyłożyć warzywa i podsmażyć je do czasu, aż cebula, seler i marchew się zrumienią. Podsmażone warzywa odłożyć na bok.
Krok 3
Mielone wołowe mięso wyłożyć na rozgrzaną Ramę Smaż jak szef kuchni i smażyć do czasu, aż mięso będzie miękkie i usmażone.
Krok 4
Do mięsa dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zalać 200 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wchłonięcia się bulionu.
Krok 5
Do mięsa i warzyw dodać 300 ml passaty pomidorowej oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii.
Krok 6
Całość dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie a sos gęsty.
Krok 7
Do wysokiego garna wlać wodę, dodać łyżkę soli i zagotować.
Krok 8
Do gotującej się wody wyłożyć makaron, i gotować go przez około 10-15 minut bądź do jego miękkości. Porządnie odcedzić.
Krok 9 Na talerz wyłożyć porcję makaronu a na jego środek przygotowany sos. Wierzch dania posypać startym parmezanem.
Mniam Uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńFajny makaron wyszedł!
OdpowiedzUsuń