Kolorowe ciasto o intrygująco brzmiącym tytule. Lekkie, puszyste, idealne na ciepłe popołudnia a także na domowe przyjęcia. Ciasto może wygląda na skomplikowane ale jest naprawdę proste do wykonania. Jest czasochłonne to prawda jednak smak z pewnością wynagrodzi nam czas spędzony przy jego przygotowaniu. Polecam bardzo ;)
Składniki:
- 9 jajek
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1.5 szklanki cukru
- 1 i 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju
- łyżka kakao
- 3 łyżki maku
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
- 600 g serka homogenizowanego waniliowego
- 4 galaretki (każda w innym kolorze) plus galaretka do masy
Wykonanie: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej miseczce w szklance wody, pozostawić je do wystygnięcia. Następnie galaretki pokroić w kostkę.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, stopniowo naprzemiennie dodawać mąkę, proszek do pieczenia i olej- całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części. Do pierwszej z nich dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki- delikatnie wymieszać. Do drugiej części dodajemy łyżkę ciemnego kakao. Do trzeciej części, suchy kisiel (proszek). Do czwartej części dodać 3 łyżki suchego maku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- naprzemiennie na środek wylewać po 2 łyżki każdej z masy, aż do ich wykończenia. Ciasto piec przez około 45 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzone przekroić na 2 blaty.
5 galaretkę rozpuścić w szklance wody i pozostawić ją do momentu aż będzie tężeć, wtedy należy ją połączyć z 600 g serka homogenizowanego waniliowego. Do tężejącej masy dodać pokrojone gala
retki i masą przełożyć blaty. Schłodzić w lodówce.
Smacznego ;)
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, stopniowo naprzemiennie dodawać mąkę, proszek do pieczenia i olej- całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części. Do pierwszej z nich dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki- delikatnie wymieszać. Do drugiej części dodajemy łyżkę ciemnego kakao. Do trzeciej części, suchy kisiel (proszek). Do czwartej części dodać 3 łyżki suchego maku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- naprzemiennie na środek wylewać po 2 łyżki każdej z masy, aż do ich wykończenia. Ciasto piec przez około 45 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzone przekroić na 2 blaty.
5 galaretkę rozpuścić w szklance wody i pozostawić ją do momentu aż będzie tężeć, wtedy należy ją połączyć z 600 g serka homogenizowanego waniliowego. Do tężejącej masy dodać pokrojone gala
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)