środa, 15 listopada 2017

Pulchne pierniczki

W piątek razem z Kasia i Danielem będziemy świętować ich ślub. Ja z mężem mam zaszczyt być świadkiem w tym ważnym dla nich dniu. Z tej to też okazji powstały ślubne pierniczki które zostaną podarowane gościom w ramach podziękowania. 
Pierniczki są bardzo łatwe do przygotowania, podczas pieczenia nie rosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia. 

Serdecznie polecam :) 



Składniki:
  • 3 jajka
  • 80 g masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Kamis)
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 140 g miodu wielokwiatowego
  • 0, 7 kg przesianej maki pszennej
  • 250 g cukru drobnego do wypieków

Wykonanie: Masło z cukrem i miodem umieścić w rondelku z podwójnym dnem (użyłam garnuszka do gotowania mleka) i podgrzewać do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W między czasie w misce wymieszać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Jajka wybić, rozbełtać. Gdy masa w garnuszku będzie już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków i ich pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 0.5 cm (można delikatnie podsypać mąką) i za pomocą foremek wykrawać wzory. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pierniczki piec przez około 10 minut. 




3 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów