W piątek razem z Kasia i Danielem będziemy świętować ich ślub. Ja z mężem mam zaszczyt być świadkiem w tym ważnym dla nich dniu. Z tej to też okazji powstały ślubne pierniczki które zostaną podarowane gościom w ramach podziękowania.
Pierniczki są bardzo łatwe do przygotowania, podczas pieczenia nie rosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia.
Serdecznie polecam :)
Składniki:
- 3 jajka
- 80 g masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Kamis)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 140 g miodu wielokwiatowego
- 0, 7 kg przesianej maki pszennej
- 250 g cukru drobnego do wypieków
Wykonanie: Masło z cukrem i miodem umieścić w rondelku z podwójnym dnem (użyłam garnuszka do gotowania mleka) i podgrzewać do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W między czasie w misce wymieszać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Jajka wybić, rozbełtać. Gdy masa w garnuszku będzie już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków i ich pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 0.5 cm (można delikatnie podsypać mąką) i za pomocą foremek wykrawać wzory. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pierniczki piec przez około 10 minut.
Ile tego miodu?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, 140 g miodu wielokwiatowego.
UsuńSmaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper pierniczki :)!
OdpowiedzUsuń