Wczoraj wieczorem naszła mnie wielka ochota na zasmażana białą kapustę, więc dzisiaj rano postanowiłam ją zrobić.
Zasmażana kapusta nie jest trudna w wykonaniu i nie potrzeba dużo czasu, aby móc się delektować jej smakiem. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu.
Ja dzisiaj podałam ja z ziemniaczkami i mięsem z piekarnika.
Polecam bardzo.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 2 białe cebule
- zasmażka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżeczki domowej wegety
- 1/4 kostki masła
- pęczek koperku
Wykonanie: Kapustę umyć, wydrążyć środek i zszatkować. Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozpuścić połowę masła, dodać poszatkowaną kapustę i podsmażyć. Następnie kapustę zalać wodą, tak aby przykryć jej wierzch, dodać cebulę i dusić pod przykryciem do miękkości (w razie potrzeby dolać wodę). Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą, dodać koperek-wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać makę i podsmażyć ją na złoty kolor. Gdy będzie już gotowa stopniowo dodawać wywar z kapusty i dokładnie mieszać aby nie powstały grudki. Zasmażkę dodać do kapusty wymieszać i zagotować, powinna delikatnie zgęstnieć.
Smacznego :)
Bardzo smaczny przepis, pamiętam z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńto mnie dzis tak nachodzi na puree z ziemniaków :D :D :D
OdpowiedzUsuńale pyszna kapustka :)
Bardzo dobry dodatek do obiadu polecam
OdpowiedzUsuńNo to też właśnie mi się zachciało takiej kapustki :)
OdpowiedzUsuń