poniedziałek, 24 października 2016

Ketchup z cukinii

Wieczory coraz dłuższe, na polu coraz zimniej więc pora na domowe przetwory. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny ketchup domowy. Gwarantuję, że lepszego w życiu nie jedliście. Ketchup jest bardzo prosty do wykonania a jego smak nieziemski. Jeżeli zastanawiacie się czy warto to z całą odpowiedzialnością mówię, że "warto bardzo". 
Polecam ;)
Przepis pochodzi od znajomej. 

Zdjęcie kiepskiej jakości bo z telefonu. 




Składniki:
  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • garść soli
  • 400 g koncentratu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Wykonanie: Cukinię należy wymyć, obrać ze skórki i wydrążyć nasiona, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię przełożyć do dużego garnka i zasypać garścią soli. Cebulę należy obrać i pokroić w pióra, dodać do cukinii, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc. 
Następnego dnia garnek z zawartością ustawiamy na kuchence i całość gotujemy przez około 30 minut bądź do czasu, aż cukinia i cebula się rozpadną. Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Na sam koniec dodajemy koncentrat, pieprz cayenne i czarny pieprz, mieszamy. Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków i porządnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy. 


3 komentarze :

  1. a czy trzeba az tyle cukru? ile sloiczkow wyjdzie z tej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, proporcje w przepisie są dobrze podane ale zawsze można dodać mniej pod swoje kubki smakowe. Ketchup jednak nie wychodzi słodki. Mi wyszło około 4 małych słoiczków ponieważ dość dobrze odparowałam ketchup aby był gęsty.

      Usuń
  2. Aniu robię również ketchup z cukinii i zgadzam się, że ma fantastyczny smak :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów