Wieczory coraz dłuższe, na polu coraz zimniej więc pora na domowe przetwory. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny ketchup domowy. Gwarantuję, że lepszego w życiu nie jedliście. Ketchup jest bardzo prosty do wykonania a jego smak nieziemski. Jeżeli zastanawiacie się czy warto to z całą odpowiedzialnością mówię, że "warto bardzo".
Polecam ;)
Przepis pochodzi od znajomej.
Zdjęcie kiepskiej jakości bo z telefonu.
Zdjęcie kiepskiej jakości bo z telefonu.
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- garść soli
- 400 g koncentratu
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Wykonanie: Cukinię należy wymyć, obrać ze skórki i wydrążyć nasiona, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię przełożyć do dużego garnka i zasypać garścią soli. Cebulę należy obrać i pokroić w pióra, dodać do cukinii, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc.
Następnego dnia garnek z zawartością ustawiamy na kuchence i całość gotujemy przez około 30 minut bądź do czasu, aż cukinia i cebula się rozpadną. Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Na sam koniec dodajemy koncentrat, pieprz cayenne i czarny pieprz, mieszamy. Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków i porządnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy.
a czy trzeba az tyle cukru? ile sloiczkow wyjdzie z tej proporcji?
OdpowiedzUsuńTak, proporcje w przepisie są dobrze podane ale zawsze można dodać mniej pod swoje kubki smakowe. Ketchup jednak nie wychodzi słodki. Mi wyszło około 4 małych słoiczków ponieważ dość dobrze odparowałam ketchup aby był gęsty.
UsuńAniu robię również ketchup z cukinii i zgadzam się, że ma fantastyczny smak :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń