poniedziałek, 26 października 2015

Pieczarki marynowane

Jak ja lubię marynowane pieczarki;) Już dawno miałam ochotę zrobić je samodzielnie ale nie mogłam dostać małych pieczarek. Jednak jakiś czas temu się udało. Te domowe pieczarki są o niebo lepsze od tych kupnych, wprost idealne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim wiemy co tak naprawdę w nich jest. Bardzo fajne jako samodzielna przegryzka bądź też dodatek do sałatek, kanapek czy obiadu. Polecam bardzo;) 




Składniki:
  • 1 kg pieczarek
  • łyżka soli 
  • łyżka octu 
  • 6 plasterków marchewki 
  • łyżeczka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu 
  • 1 mała cebula ewentualnie połowa dużej
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie: Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę.


Zalewa:
  • 250 ml octu 
  • 750 ml wody 
  • 3 łyżki cukru 
  • łyżka soli
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku i od momentu zagotowania się gotować jeszcze przez około 10 minut.


Wypełnione pieczarkami słoiki zalać gorącą zalewą i po wystudzeniu zapasteryzować.
Idealne do jedzenia będą po około 2 tygodniach.

Smacznego ;) 

5 komentarzy :

  1. Ja też uwielbiam marynowane pieczarki... i wiesz co, chyba zachęciłaś mnie do ich zrobienia. )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, takie domowe są przepyszne;) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dla mnie lepsze od leśnych grzybków, takie delikatne!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo pyszne i proste wykonanie polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pyszne i proste wykonanie polecam

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów