Pyszny, banalnie prosty a przy tym niezwykle efektowny chlebuś;) Z wierzchu idealnie chrupka skórka a środek mięciutki, delikatny i niezwykle puszysty. Dodatek słonecznika jest dla nas strzałem w 10;) Taki chlebek mogłabym jadać codziennie;) Na drugi dzień również idealny;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info. Serdecznie polecam;)
Składniki zaczyn:
- 100 gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj)
- 130 gram mąki żytniej typ 2000
- 250 gram letniej wody
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 500 gram mąki pszennej
- 350 ml letniej wody
- 100 gram ziaren słonecznika łuskanego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Wykonanie: Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią wodą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin. Po tym czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy gotowe ciasto (powinno ono sięgać połowy wysokości blaszki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie wkładamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk. Studzimy.
Smacznego;)
Jaki wspaniały chlebek, domowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie tylko smaczny ale przede wszystkim wiemy co tak naprawdę jest w środku;)
UsuńDom nie może pachnieć piękniej. Pieczywo domowe jest mistrzostwem świata! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas! :)
To prawda, domownicy nie chcą już kupnego chleba z ulepszaczem;)
UsuńTaki chlebek piekę klku lat, dodaje jeszcze siemię lniane.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
O super pomysł, spróbuję z siemieniem następnym razem;)
UsuńSprobuj, warto. Do ciasta uzywam maki pszennej razowej typ2000 i zytniej 2000 w stosunku 50/50 i nie dodaje cukru.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Chleb domowej roboty na zakwasie to jest to a nie tam jakiś z marketu z dodatkami :( twój dodatkowo z ziarnami słonecznika - ekstra zabieram przepis do domowego wykonania - dziękuje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba. Proszę dać znać jak smakował;)
UsuńPozdrawiam;)