poniedziałek, 15 czerwca 2015

Jogurotowiec truskawkowy

Pozostajemy nadal w truskawkowym, gorącym klimacie. 
Temperatura wysoka bo prawie 30 stopni -  w cieniu. 
Pomimo tego, że za oknem leje się żar z nieba, zapewne nie tylko ja mam ochotę na coś słodkiego. 
 To dobry czas aby przygotować słodkości na zimno, bo po co dodatkowo nagrzewać mieszkanie ;> 
W niedzielę do kawki gościł u mnie jogurtowiec z kolorowymi galaretkami i dużą ilością truskawek. Na tą pogodę deser na zimno sprawdzi się idealnie;) 




Składniki:
  • 3 różnokolorowe galaretki
  • szklanka cukru 
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 szklanki naturalnego jogurtu 
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • około 0.8 dkg truskawek 


Wykonanie: Każdą z galaretek rozpuścić w 400 ml gorącej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretka będzie gotowa pokroić ją w drobną kostkę. Mleko przelać do garnuszka dodać do niego cukier kryształ i cukier waniliowy i podgrzać do rozpuszczenia się cukrów. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać do mleka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurty naturalny, mleko, oraz pokrojone galaretki, wymieszać i wylać na tortownicę (24 cm). Pozostawić w lodówce do stężenia. Na wierzch deseru wyłożyć pokrojone na pół truskawki i zalać tężejącymi galaretkami. 

Smacznego ;) 

6 komentarzy :

  1. Przepyszne! W sobotę robiłam podobne, tylko używałam śmietany zamiast jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, to ciasto jest fenomenalne ;) Następnym razem spróbuję na samej śmietanie ;)

      Usuń
    2. A jakiej śmietany pani używa słodkiej czy kwaśnej

      Usuń
    3. Używam kwaśnej śmietany 18 %

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów