poniedziałek, 23 listopada 2015

Tort chałwowy z czekowiśnią

W ubiegłą sobotę świętowaliśmy kolejne urodziny mojej mamy. Z tej okazji powstał też tort. 
Ponieważ mama jest wielbicielką chałwy nie mogło być inaczej jak tylko, iż krem do tortu będzie o smaku chałwy. Powiem szczerze, że bałam się, że krem wyjdzie za słodki i mdły dlatego też postanowiłam do kremu dodać czekowiśnię z dodatkiem rumu. Gwarantuję, że całość komponowała się wybornie. Przepis na krem zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki z delikatnymi zmianami. 





Składniki biszkopt:
  • 8 jajek
  • 325 ml mąki pszennej 
  • 325 ml cukru 
  • 100 ml mąki ziemniaczanej 
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wylać masę biszkoptową. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut bądź do tzw. suchego patyczka. 

Czekowiśnia:
  • 600 g mrożonych wiśni 
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki rumu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej- opcjonalnie
Wykonanie: Wiśnie włożyć do rondelka i zasypać cukrem, poczekać aż puszczą sok. Następnie rondelek postawić na średnim ogniu i podgrzewać stale mieszając. Do wiśni dodać kakao oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do czasu aż kakao i czekolada się rozpuszczą. Jeżeli czekowiśnia będzie za rzadka można do niej dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i podgrzać do zgęstnienia. Czekowiśnię wystudzić, dodać rum i dokładnie wymieszać. 

Masa chałwowa:
  • 4 jajka
  • 1.5 szklanki cukru 
  • 600 g masła
  • 500 g chałwy 
  • 5 łyżek rumu
Wykonanie: Jajka porządnie wyszorować, wybić do metalowej miseczki i dodać cukier. Miskę postawić nad garnkiem z parującą wodą i za pomocą miksera- na największych obrotach miksować do czasu, aż masa zrobi się jaśniejsza, puszysta i rozpuści się cukier, przestudzić. Miękkie masło przełożyć do misy miksera i zmiksować na puszystą masę. Do masła stopniowo dodawać przestudzone jajka i cały czas miksować. Chałwę pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać do masy. Na sam koniec dodać rum, wymieszać i schłodzić masę przez chwilę w lodówce(tak aby masa miała bardziej zwartą konsystencję).

Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy blat nasączyć rumem a na to wyłożyć połowę przygotowanej czekowiśni, przykryć masą chałwową. Ułożyć drugi blat znowu nasączyć, posmarować czekowiśnią i wyłożyć masę. Całość przykryć ostatnim blatem i porządnie schłodzić w lodówce. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów