Długo za mną chodziły krokiety z mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Aż w końcu się zawzięłam i zrobiłam. Nie ukrywam jest przy nich trochę pracy ale tak raz na jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem.
Krokiety podałam z czerwonym barszczem.
- 4 cebule
- połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- domowa wegeta do smaku
- sol do smaku
- pieprz do smaku
- bułka tarta
- 0.8 kg fileta z indyka
- 0.7 kg szynki wieprzowej
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Zmielone mięso przełożyć do garnka,dodać marchew, pietruszkę zalać przygotowanym wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować ją do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka odcisnąć i odstawić do wystygnięcia.
Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę i kapustę zmielić w maszynce. Do masy dodać sól, pieprz i wegetę do smaku. Jeżeli masa na farsz będzie za mokra należy dodać bułki tartej.
Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik, następnie obtaczamy naleśnik w jajku i bułce tartej- smażymy na złoty kolor.
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka przegotowanej wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i wymieszać na gładką, jednolitą masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Wystudzić.
Wyglada apetycznie 😊 czy można jakiegoś innego mięsa użyć?
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie 😊 czy można jakiegoś innego mięsa użyć?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak. Ostatnio robiłam krokiety z kapustą i mięsem wołowym- wyszły rewelacyjnie- polecam bardzo ;)
Usuń