Niestety pogoda ostatnio płata nam figle. Raz jest ciepło i słonecznie za chwilę deszcz i ponuro- no ale takie uroki Polskiej jesieni.
Dzisiaj na obiad przygotowałam dla nas Lasagne Bolognese-chociaż smakowo przenieśliśmy się do słonecznej Italii ;)
Danie jest bardzo dobre i syte, wbrew pozorom szybkie do przygotowania.Szczególnie polecam jeżeli zależy nam na obiedzie na dwa dni- chociaż nie gwarantuję, że Lasagne nie zniknie jednego dnia.
Smacznego ;)
- opakowanie makaronu typu Lasagne
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- bazylia do smaku
- oregano do smaku
- 400 g sera żółtego
- sos beszamelowy
- oliwa
Sos beszamelowy:
- litr mleka
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.
Sos beszamelowy: Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego mąkę i stale mieszać do czasu, aż zrobi nam się zasmażka. W osobnym rondelku zagotować mleko. Gdy będzie dobrze ciepłe stopniowo dodawać je do zasmażki energicznie mieszając. Sos doprawić gałką muszkatołową i mieszać do czasu, aż zgęstnieje.
Wykonanie Lasagne: Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu beszamelowego, wyłożyć płaty makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji sera. Całość przykryć płatami makaronowymi, posmarować sosem beszamelowym i wyłożyć mięso. Zetrzeć kolejną porcję sera żółtego i całość przykryć makaronem. Górę dania wysmarować resztą beszamelowego sosu i posypać resztką startego żółtego sera. Wierzch zapiekanki posypać bazylią i oregano.
Gotową Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około 30 minut.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)