wtorek, 17 listopada 2015

Lasagne

Niestety pogoda ostatnio płata nam figle. Raz jest ciepło i słonecznie za chwilę deszcz i ponuro- no ale takie uroki Polskiej jesieni. 
Dzisiaj na obiad przygotowałam dla nas Lasagne Bolognese-chociaż smakowo przenieśliśmy się do słonecznej Italii ;) 
 Danie jest bardzo dobre i syte, wbrew pozorom szybkie do przygotowania.Szczególnie polecam jeżeli zależy nam na obiedzie na dwa dni- chociaż nie gwarantuję, że Lasagne nie zniknie jednego dnia. 
Smacznego ;) 



Składniki:

  • opakowanie makaronu typu Lasagne
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  •  500 ml przecieru pomidorowego
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • bazylia do smaku 
  • oregano do smaku 
  • 400 g sera żółtego
  • sos beszamelowy
  • oliwa
Sos beszamelowy:
  • litr mleka 
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej 
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.

Sos beszamelowy: Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego mąkę i stale mieszać do czasu, aż zrobi nam się zasmażka. W osobnym rondelku zagotować mleko. Gdy będzie dobrze ciepłe stopniowo dodawać je do zasmażki energicznie mieszając. Sos doprawić gałką muszkatołową i mieszać do czasu, aż zgęstnieje. 

Wykonanie Lasagne: Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu beszamelowego, wyłożyć płaty makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji sera. Całość przykryć płatami makaronowymi, posmarować sosem beszamelowym i wyłożyć mięso. Zetrzeć kolejną porcję sera żółtego i całość przykryć makaronem. Górę dania wysmarować resztą beszamelowego sosu i posypać resztką startego żółtego sera. Wierzch zapiekanki posypać bazylią i oregano. 
Gotową Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około 30 minut. 

Smacznego  ;) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów