Domowe drożdżówki z serem chodziły za mną bardzo długo, to dla mnie taki trochę powrót do lat dzieciństwa i wakacji spędzanych z dziadkami na wsi. Z każdych zakupów w mieście dziadek wracał z cieplutkimi jeszcze drożdżówkami z serem, polanych lukrem, oj jak one mi wtedy smakowały.
Ja idę się zajadać moimi już gotowymi bułeczkami a Wy biegnijcie do sklepu po zakupy i zróbcie je swoim najbliższym;)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 150 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 40 g masła
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Mleko podgrzać, ciepłe wlać do mąki. Wsypać drożdże instant bądź zrobić rozczyn ze świeżych. Na sam koniec dodać żółtka i miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Masa serowa:
- 300 g sera białego tłustego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę- wszystko razem wymieszać na gładką masę.
Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą ostrego nożna pokroić roladę w "plastry". Każdy z nich posmarować białkiem i pozostawić na blaszce do podwojenia objętości, każdą z drożdżówek posypać zmielonym cynamonem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, drożdżówki piec przez około 30 minut.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)