Indyk w pomidorach, marchewce, cebuli z dodatkiem świeżych ziół to propozycja na prosty, szybki, smaczny i rodzinny obiad.
Do dania można dodać suszone zioła, ja jednak skorzystałam z mojego balkonowego zielnika, tymianek i oregano w tym roku bardzo obrodziły.
Ja indyka podałam z ziemniakami ale myślę, że równie fajnie skomponuje się z ryżem czy też kaszą.
Danie jest bardzo dobre i mega sycące.
Danie podałam na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice.
- 0,5 kg fileta z indyka
- 6 pomidorów
- 3 cebule
- 3 duże marchewki
- 200 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- olej do smażenia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- tymianek do smaku
- oregano do smaku
Wykonanie: Mięso wymyć i wytrzeć do sucha. Filet z indyka pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, oprószyć solą, pieprzem, sporą ilością tymianku i oregano- dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W między czasie obrać marchew i pokroić ją w pół okręgi. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na 4 części. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju, przełóż cebulę i marchew i smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj mięso i smaż do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej 2 szklankami bulionu, dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość duś do miękkości warzyw i mięsa. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy. W razie potrzeby dopraw danie do smaku pieprzem i solą.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)