Dawno mnie tutaj nie było ale musicie mi wybaczyć, im bliżej godziny "0" tym ja mam mniej czasu. Myślę, że wszystko wróci do normy po 17 października i będziemy częściej się "spotykać".
Dzisiaj mam dla Was przepis na tort jakim uraczyłam urodzinowych gości mojego o mało co męża.
Motywem przewodnim była gra League of Legends i jeden z jej bohaterów Teemo ;)
Tort nie był za słodki, krem bardzo lekki z kawałkami czekolady i mocno wyczuwalnym smakiem śliwek, skomponowały się przepysznie.
Zdjęcia kiepskiej jakości ale to dlatego, że jedno z nich było robione telefonem a drugie już podczas imprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne.
Zapraszam;)
Składniki:
Krem:
- 2 czekolady gorzkie
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml kremówki 36%
- słoiczek powideł śliwkowych
Do nasączenia:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Do otynkowania:
- 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g
- 100 g śmietany kremówki
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania białek stopniowo dodawać do nich cukier i miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalny. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem. Stopniowo dodawać je do ubitej piany i delikatnie mieszać. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać.
Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek likieru kawowego (ja go nie użyłam).
Ganache: Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać do czasu, aż będzie dobrze ciepła. Należy jednak uważać aby kremówka nie zaczęła się gotować. W między czasie czekolady pokroić na mniejsze
kawałki. Dobrze ciepłą kremówką zalać czekoladę odczekać około 2-3 minuty i po tym czasie całość dokładnie wymieszać tak aby powstała gładka, lśniąca masa.
Wykonanie tortu: Na paterze bądź podkładzie cukierniczym ułożyć jeden blat, nasączyć go przygotowaną kawą. Blat wysmarować połową śliwkowego powidła a na to wyłożyć połowę kremu. Całość przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć do kawą, wysmarować resztą powidła i wyłożyć na niego krem. Całość przykryć 2 blatem biszkoptowym. Porządnie słodzić. Ganache nakładać na tort dopiero po porządnym schłodzeniu tortu.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)